Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest każdego roku 8 listopada. Powstał z inicjatywy Unii Europejskiej w 2007 roku, po niepokojących doniesieniach ze świata zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż problem otyłości dotyczy 400 mln, a nadwagi ponad 1,6 mld osób dorosłych na świecie. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję). Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety. Uczniowie klas VII na lekcji biologii wykonali prace dotyczące występowania białek, węglowodanów i tłuszczy w różnych produktach spożywczych oraz ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczniowie klas I i II LO również wykonali plakaty, na których znalazły się informacje o zasadach zdrowego odżywiania oraz roli witamin, mikro i makroskładników. Powstały również przykładowe jadłospisy dla nastolatków a uczennice klasy II a LO przygotowały pyszne, zdrowe przekąski.
Opracowała Sabina Gortych