Na przestrzeni ostatnich lat wśród młodzieży szkolnej zapanowała moda na spożywanie napojów energetycznych. Potwierdzają to przeprowadzone badania przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie oraz Uniwersytet Warszawski w 2022 roku. Próba badawcza w przedmiotowym badaniu wynosiła 7716 uczniów w wieku od 11 do 17 lat. Wnioski były alarmujące. Co najmniej raz w tygodniu po napoje energetyczne sięga prawie połowa 15 latków. W grupie 11 latków spożywanie napojów energetycznych deklarowało 10% badanych, a wraz z wiekiem ten odsetek zwiększał się.
Kofeina jest najpopularniejszym składnikiem tych napojów, nie jest przy tym zalecana w diecie dzieci i młodzieży, ze względu na psychoaktywne działanie. „Wzrost jej spożycia przez dzieci może powodować zmiany nastroju, rozdrażnienie, niepokój, a spożycie dużych ilości (5 mg/kg masy ciała/dobę) powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto kofeina negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową, co może powodować zaburzenia w procesie tworzenia kości.
Duże spożycie kofeiny może również wpływać na długość i jakość snu dzieci. Grupą szczególnego ryzyka są dzieci z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobami nerek, wątroby, nadczynnością tarczycy oraz niestabilne emocjonalnie.”
Ponadto w składzie napojów energetycznych często znajdują się inne substancje wykazujące działanie stymulujące m.in. tauryna czy guarana.
Istotnym niebezpieczeństwem dla zdrowia dzieci i młodzieży związanym ze spożywaniem napojów energetycznych jest bardzo wysoka zawartość cukrów. W kontekście doniesień na temat rosnącego odsetka osób z nadwagą i otyłością wśród polskiej młodzieży należy zwrócić na napoje energetyczne i ich potencjalny wpływ na pogarszanie się tego stanu.
W związku z tym prosimy o wypełnienie krótkiej ankiety skierowanej do rodziców, która pomoże w realizacji kontroli pt. Działania podejmowane na rzecz ograniczenia dostępności i spożywania napojów energetyzujących przez dzieci i młodzież na terenie województwa podkarpackiego. Uzyskane informacje umożliwią zebranie danych na temat tego problemu i pozwolą na podjęcie odpowiednich działań.
Źródła:
1. Raport EFSA – Gathering consumption data on specific consumer groups of energy drinks |
European Food Safety Authority (europa.eu)
2. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – Napoje energetyzujące znaczącym źródłem
kofeiny w diecie dzieci (pzh.gov.pl)
3. Instytut Matki i Dziecka – https://imid.med.pl/pl
4. https://www.gov.pl/